Телешко варено
Продукти (6 порции)
| 1 | телешки джолан (около 1,2 кг) |
| 3 | домата |
| 1 глава | лук |
| 3 | картофа |
| 3 | морков |
| 1 резен | целина (80 г) |
| 7 стръка | магданоз |
| 8 зърна | черен пипер |
| 1 1/2 ч. л. сол |
за хряновата заливка:
| 1 ч. ч. | оцет |
| 1 | корен хрян |
Приготвяне
- 1
Джоланът се поставя в тенджера под налягане и се залива със студена вода. Лукът и целината се нарязват на ситно и се изсипват в тенджерата. Поръсва се със сол, добавя се черният пипер и се вари около 1 час.
- 2
Изпуска се парата и в супата се поставят обелените и нарязани на едро домати и нарязаните на дребно картофи и моркови. Тенджерата се затваря и супата се вари още 10 минути.
- 3
Джоланът се изважда, почиства се от кокала и месото се нарязва на едри порционни парчета, след което се връща в бульона.
- 4
Хрянът се настъргва на ситно ренде и в чашка се смесва с оцета.
- 5
Телешкото варено се сервира в купички и се подправя на вкус с хряновата заливка. Поръсва се със ситно нарязания магданоз.