Телешко печено с пюре от целина
Продукти (4 порции)
За пюрето от целина:
800 г | корен от целина |
3 с.л. | слънчогледово олио |
200 мл | вода |
200 мл | прясно мляко |
100 мл | сметана |
1 с.л. | краве маслo |
сол | |
черен пипер |
За телешкото печено:
2 глави | шалот |
2 стръка | мащерка |
2 с.л. | слънчогледово олио |
1 кг | телешко бонфиле |
сол | |
1 с.л. | доматено пюре |
200 мл | гроздов сок |
400 мл | телешки бульон |
3 с.л. | балсамов оцет |
1 с.л. | краве маслo |
черен пипер |
Съвет
-
Ако сосът е твърде течен може да се сгъсти с малко нишесте
Приготвяне
- 1
<strong>За пюрето:</strong> Целината се измива, обелва и нарязва на едро. Загрява се олиото на среден огън и целината се задушава. Наливат се водата и млякото, така че да се покрие целината. Затваря се и се оставя да къкри около 20 минути. След това се добавят сметаната и маслото, и се пасира. Овкусява се със сол и черен пипер, и се оставя на топло.
- 2
Фурната се загрява предварително (вентилатор: 120 °C). За филето: шалотът се обелва и нарязва на едро. Мащерката се измива и отцежда. Загрява се олиото на най-висока степен, посолява се обилно телешкото филе и се запържва от всяка страна. Поставя се в тавичка и се пече около 40 минути. Оставя се настрана за около 5 минути.
- 3
Шалотът се добавя към сместа в тигана и се запържва на среден огън за около 3 минути. Добавя се доматеното пюре и се пържи около минута. Залива се с гроздов сок и бульон, и котлонът се намалява наполовина. Смесва се с балсамовия оцет. Сосът се прецежда през сито в друг съд. Разбърква се маслото и се подправя със сол и черен пипер.
- 4
Филето се нарязва и се сервира с пюре от целина и сос. Гарнира се с малко мащерка.