Тиквен крем карамел
Продукти (8 порции)
500 г | тиква |
30 г | краве маслo |
5 | яйца |
500 мл | прясно мляко |
3 ч.ч. | захар |
2 пакетчета | ванилия |
1 /4 ч.л. | смлян бахар |
1 /4 ч.л. | смляно индийско орехче |
1 /2 ч.л. | смлян джинджифил |
За кроканта:
1 ч.ч. | захар |
1 1/2 к.ч. | тиквено семе |
Приготвяне
- 1
Половината от захарта се сипва в тенджерка и се нагрява, докато се карамелизира. Разпределя се в предварително загрята тава и се оставя да се охлади.
- 2
Тиквата се обелва, почиства се от семките и се настъргва. Маслото се загрява в тенджера. Сипва се настърганата тиква, налива се 1 к. ч. вода, поръсва се с 1 с. л. захар и се задушава 15 минути. Яйцата се разбиват с останалата захар. Прясното мляко се кипва, отделят се 150 – 200 мл, останалото се прибавя към яйцата, като бъркането продължава. Сместа се ароматизира с ванилиите.
- 3
Задушената тиква се подправя с бахара, индийското орехче, джинджифила и се пюрира заедно с отделеното мляко.
- 4
Пюрето от тиква се сипва при млечната смес, разбърква се добре и се излива върху карамела в тавата. Пече се около 80 минути на водна баня в предварително загрята на 150 °С фурна. Щом водата в по-голямата тава започне да завира, вратата на фурната се отваря, за да се охлади.
- 5
Захарта за крокана се загрява. Щом се карамелизира, се добавя тиквеното семе и се разбърква. Карамелизираното семе се разпределя в предварително намазнени формички, които са поставени върху намазнено алуминиево фолио.
- 6
Изстиналият крем карамел се охлажда добре, обръща се върху плоска подложна чиния и се нарязва. Сервира се с крокан от тиквено семе.