Торта с грах и маслини
Продукти (6 парчета)
за тестото:
| 250 г | брашно |
| 100 г | маргарин |
| 1 /2 ч. л. | сол |
за плънката:
| 3 | яйца |
| 1 /2 ч. ч. | прясно мляко |
| 1 ч. л. | сол |
| 150 г | извара |
| 100 г | маслини |
| 250 г | сварен грах |
| 100 г | кашкавал |
| 1 ч. л. | горчица |
| 1 стрък | магданоз |
| масло за тавата |
Приготвяне
- 1
Маргаринът се поставя в купа заедно с брашното и солта. Размесва се и когато се получат едри трохи, се наливат 3–4 с. л. студена вода. За не повече от 3 минути се замесва меко и разтегливо тесто, което се покрива с фолио и се оставя да отлежи в хладилник.
- 2
Плънката се приготвя, като в подходящ съд се слагат яйцата, млякото и щипка сол и се разбиват добре. След това се прибавя изварата и всичко се разбива с миксер. Добавят се почистените от костилките и нарязани маслини, грахът, настърганият кашкавал, горчицата и наситненият магданоз и се разбъркват, докато всичко се смеси добре.
- 3
Тестото се разточва на голяма тънка кора, която се слага в кръгла тава, намазана с масло (кората трябва да е по-голяма от тавата, за да покрие добре дъното и стените). Стърчащите краища се отрязват. След това се изсипва плънката.
- 4
Първите 15 минути тортата се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна, след това се намалява на 180 градуса и се пече, докато плънката се втвърди.