Торта с моркови и тиквички
Продукти (12 парчета)
за блата:
| 250 г | брашно |
| 100 г | маргарин |
| 6 с. л. | подсолена вода |
за плънката:
| 4 | морков |
| 2 | тиквички |
| 1 ч. л. | сол |
| 100 г | орехови ядки |
| 1 стрък | пресен лук |
| 2 стръка | копър |
за заливката:
| 4 | яйца |
| 100 г | растителна сметана |
| 1 ч. л. | сол |
Приготвяне
- 1
Приготвя се меко и еластично тесто, като продуктите за него се омесват в подходяща купа. Готовото тесто се оставя да почине.
- 2
Морковите и тиквичките се настъргват на едро ренде и се поръсват със солта. Разбъркват се и се оставят за около 15 минути в цедка, след което зеленчуците се притискат добре с помощта на лъжица, за да се отцедят от сока.
- 3
Към тях се прибавят смлените орехи, нарязаните наситно лук и копър, и всичко се разбърква.
- 4
Тестото се разточва на тънка кора с диаметър, по-голям от този на тавата. Слага се в намаслена и набрашнена тава така, че хубаво да покрие стените, а стърчащите краища се отрязват. Плънката се разпределя равномерно.
- 5
Заливката се приготвя, като яйцата, сметаната и солта се разбиват, докато се смесят добре. След това се изсипват върху плънката.
- 6
Първите 15 минути тортата се пече в предварително загрята на 200–220 градуса фурна. След това температурата се намалява на 180 градуса и тортата се пече още 40–50 минути.