Третомартенска салата
Продукти (4 порции)
| 1 брой | зелена салата |
| 2 връзки | репички |
| 1 връзка | пресен лук |
за топчетата:
| 200 г | изцедено кисело мляко |
| 100 г | сирене |
| 1 стрък | чесън |
| 3 стръка | копър |
| 3 стръка | магданоз |
| 1 /2 ч. л. | самардала (сминдух) |
| 2 с. л. | зехтин |
за винегрета:
| 1 к. ч. | зехтин |
| сокът от 1/2 лимон | |
| 1 /2 ч. л. | сол |
за кротоните:
| 3 филии | хляб |
| 5 с. л. | олио |
| 1 ч. л. | червен пипер |
Приготвяне
- 1
Салатата, репичките и лукът се измиват и се подсушават. Салатата се реже на тънки ивици, репичките – на парченца, а пресният лук – надребно, и се смесват в салатиера.
- 2
В купа се слага киселото мляко, настъргва се сиренето, добавят се наситнените чесън, копър и магданоз и се поръсва със самардалата. Всичко се разбърква. С намаслени ръце се оформят топчета, които се поставят в отделна купа със зехтина.
- 3
Всички съставки за винегрета се разбъркват в подходящ съд и се разбиват с телена бъркалка до хомогенизиране.
- 4
Нарязаният на малки кубчета хляб се запържва в тиган със сгорещеното олио до зачервяване. Тиганът се дръпва от огъня, кротоните се поръсват с червен пипер и след като се разбъркат добре, се прехвърлят в чиния.
- 5
Салатата се овкусява с лимоновия винегрет и се разпределя в подходящи чинии. До нея се подреждат по 5–6 млечни топчета, поръсва се с няколко кротончета и веднага се сервира.