Три разядки с веган майонеза
Продукти (8 порции)
| 1 | лимон |
| 140 мл | соево мляко |
| 1 с.л. | горчица |
| 200 мл | слънчогледово олио |
| 1 ч.л. | тъмен соев сос |
| 1 с.л. | сусамово олио |
| 1 ч.л. | запечен сусам |
| 2 с.л. | нарязани черни маслини |
| 1 ч.л. | майорана |
| 1 с.л. | запечени натрошени бадеми |
| 1 /4 връзка | босилек |
| 1 клонче | мента |
| 1 /4 връзка | кориандър |
| лют червен пипер | |
| сол | |
| черен пипер |
Приготвяне
- 1
Лимонът се измива, кората се настъргва, а сокът изцежда. Соевото мляко, половината от лимоновия сок и горчицата се поставят във висок съд и се пасират. Добавя се олиото и пасирането продължава още 2 минути до хомогенност.
- 2
Готовата майонеза се овкусява с лимонова кора, сол и черен пипер. Разделя се в три купички и се оставя в хладилник за около 10 минути.
- 3
Първата купичка се овкусява със соевия сос, сусамовото олио и лютия червен пипер. Разбърква се добре и се поръсва със сусама.Към втората купичка се добавят маслини, риган, бадеми и се разбърква добре.
- 4
Босилекът, ментата и кориандърът се измиват, събират се листенцата и се нарязват на ситно. Разбъркват се с майонезата от третата купичка.