Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Унгарски козунак

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (12 парчета)

350 г брашно
2 яйца
50 мл прясно мляко
50 г (+ 1 с. л. за маята) захар
20 г ванилова захар
50 мл ром
25 г мая
100 г краве маслo
150 г сушени плодове (сини сливи, кайсии, стафиди и др.)
кората от 1 портокал
1 жълтък за намазване
краве масло (за намазване)
50 г брашно за разстилане

Приготвяне

    1

Сушените плодове се наситняват и накисват в рома от предната нощ. Маята се разтваря в топлото мляко, подсладено със супена лъжица захар, като върху сместа се поръсва и супена лъжица от брашното. Покрива се с кърпа и се оставя да шупне. Брашното се пресява върху хартия за печене, след което се прехвърля в купа.

    2

Яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар. Добавят се наситнената кора от портокал и ромът, отцеден от сушените плодове. Прибавят се разтопеното масло, шупналата мая и отново се разбива. Замесва се меко тесто. Прехвърля се в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

    3

Върху набрашнен плот се поставя втасалото тесто, което се разточва на правоъгълник с размери 45 см на 25 см. Върху разточеното тесто се подреждат накиснатите плодове и се навива на руло.

    4

Навитото на руло тесто се слага в предварително намазана с масло форма за кекс (26 см) и се оставя да втаса покрито с кърпа. Прорязва се отгоре на зиг-заг и се намазва с разбития с малко вода жълтък. Пече се в загрята на 210° C фурна, без вентилатор, за 10 минути и след това още 60 минути на 200° C. Покрива се с алуминиево фолио когато започне да покафенява.

    5

Когато козунакът е готов се оставя да се охлади за кратко, изважда се от формата и се поръсва със захар.