Филе от сом със средиземноморски сос
Продукти (4 порции)
| 1 кг | филе от сом без кожа |
| 800 г | белени домати от консерва |
| 150 г | зелени маслини (без костилки) |
| 2 скилидки | чесън |
| 40 мл | маслиново масло |
| 1 ч.л. | девесил |
| 1 /2 ч.л. | захар |
| сол и черен пипер на вкус | |
| маслиново масло Екстра върджин |
за гарнитурата:
| 250 г | дългозърнест ориз |
| 1 връзка | копър |
| 1 връзка | магданоз |
| 1 скилидка | чесън |
| 80 мл | маслиново масло |
| 1 | лайм |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Чесънът се обелва и нарязва на едро, след което се запържва в маслиновото масло. Прибавят се маслините, девесилът, доматите, които се намачкват и захарта. Овкусява се със сол, черен пипер и се оставя на котлона докато се сгъсти леко.
- 2
Рибата се нарязва на еднакви по големина парчета, подправя се със сол и черен пипер, прибавя се в соса и се полива с малко маслиново масло. Пече се около 10 минути в предварително загрята на 220°C фурна с вентилатор.
- 3
През това време се приготвя гарнитурата. Оризът се измива и се сварява в 600 мл вода. Магданозът, копърът, чесънът, маслиновото масло, сокът и кората от лайма, солта и пиперът се пасират. Оризът се овкусява със зеления сос. Филето от сом със средиземноморски сом се поднася гарнирано с ориза.