kaufland.bg/recepti
Финландска коледна шунка
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.
Продукти (8 порции)
| 2 кг | шунка от бут с кожа |
за сместа:
| 100 г | дижонска горчица |
| 100 г | хлебни трохи |
| 2 с.л. | захар |
| 5 зърна | карамфил |
| 50 мл | бяло вино |
| 1 /2 с.л. | мед |
| 50 мл | готварска сметана |
за карамелените картофи:
| 2 кг | картофи |
| 10 с.л. | краве маслo |
| 12 с.л. | захар |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Върху шунката се правят ромбоидни разрези и се слага върху скара, в тава, да се пече в загрята на 125° C фурна за 2 часа.
- 2
Продуктите за сместа се разбъркват, като карамфилчетата се стриват предварително. Шунката се намазва и се пече още 10–15 минути на 240° C, докато хване карамелена коричка.
- 3
Картофите се сваряват в подсолена вода или на пара. Отцеждат се и се нарязват на две.
- 4
Захарта се карамелизира в тиган, прибавя се маслото и когато се получи кафяв сос, се прибавят картофите. Овкусяват се със сол и черен пипер. Карамелът трябва добре да ги покрие от всички страни. Сервират се веднага с шунката.