Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Финландска коледна шунка

Над 60 минути
Начинаещи
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (8 порции)

2 кг шунка от бут с кожа

за сместа:

100 г дижонска горчица
100 г хлебни трохи
2 с.л. захар
4-5 зърна карамфил
50 мл бяло вино
1 /2 с.л. мед
50 мл готварска сметана

за карамелените картофи:

2 кг картофи
8-10 с.л. краве маслo
12 с.л. захар
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

    1

Върху шунката се правят ромбоидни разрези и се слага върху скара, в тава, да се пече в загрята на 125° C фурна за 2 часа.

    2

Продуктите за сместа се разбъркват, като карамфилчетата се стриват предварително. Шунката се намазва и се пече още 10–15 минути на 240° C, докато хване карамелена коричка.

    3

Картофите се сваряват в подсолена вода или на пара. Отцеждат се и се нарязват на две.

    4

Захарта се карамелизира в тиган, прибавя се маслото и когато се получи кафяв сос, се прибавят картофите. Овкусяват се със сол и черен пипер. Карамелът трябва добре да ги покрие от всички страни. Сервират се веднага с шунката.