Фокача с маслини и розмарин
Продукти (8 порции)
За тестото:
600 г | брашно |
25 г | мая |
2 ч.л. | захар |
15 г | сол |
3 с.л. | маслиново масло |
За намазване и поръсване:
120 мл | маслиново масло |
60 г | маслини Каламата |
2 стръка | розмарин |
морска сол |
Приготвяне
- 1
Маята се разтваря в 50 мл хладка вода и 1 ч. л. захар и се оставя да шупне.
- 2
Останалата захар се смесва в купа с 350 мл вода, солта и маслиновото масло за тестото. Сместа се прибавя към пресятото брашно. Слага се и маята, разбърква се и се замесва меко и гладко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите. Поставя се в намазнена тава, отгоре също се намазва с маслиново масло, за да не хваща кора, и се слага във фурна (с включена лампа), да втаса за около 30–40 минути.
- 3
После тестото отново се намазва с маслиново масло, разстила се с пръсти по цялата дължина на тавата, намазва се с маслиново масло и се оставя за 15–30 минути във фурната, да почине.
- 4
С пръсти се правят вдлъбнатини в тестото, слагат се маслините (предварително почистени от костилките) и листенца розмарин. Овкусява се с морска сол, поръсва се с маслиново масло и се оставя отново да почива във фурната за около 15 минути.
- 5
Пече се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна. Изважда се върху решетка, за да не се овлажни от парата, която се отделя, ако се сложи направо в чиния.