Хлебчета с кайма и зеле
Продукти (12 порции)
за тестото:
| 500 г | бяло брашно (+за замесване) |
| 100 г | пълнозърнесто брашно |
| 50 г | краве маслo |
| 250 мл | вода |
| 1 | яйце |
| 1 с.л. | захар |
| 1 /2 с.л. | суха мая |
| 1 /2 с.л. | сол |
за плънката:
| 300 г | смляно месо от телешка плешка |
| 30 мл | олио |
| 1 скилидка | чесън |
| 1 глава | лук |
| 1 /2 средно голяма глава | зеле |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Двата вида брашно се смесват, поръсва се солта, разбърква се и се прави кладенче. Слагат се водата, маята, захарта, разтопеното масло, и се чуква яйцето. Замесва се меко и еластично тесто и се оставя да втаса.
- 2
Лукът и чесънът се наситняват. Зелето се реже на тънки ленти, които се запържват в олиото.
- 3
Добавя се каймата и плънката се пържи, докато месото стане на трохи и започне да се карамелизира. Овкусява се със сол и черен пипер.
- 4
Тестото се разделя на 12 топки. Всяка се разточва на кора с дебелина 3–4 мм.
- 5
Стените и дъното на купичка се покриват с една от корите.
- 6
В средата се слага част от плънката, покрива се с тестото от стените, като се затваря добре с пръсти.
- 7
Завитата питка се прехвърля в намазнена тава със събраната част надолу. Така се приготвят и останалите кори. Оставят се да втасат.
- 8
Хлебчетата се пекат 15–20 минути в загрята на 180°C фурна с вентилатор.
- 9
По желание, преди да се сложат в печката, се намазват с маслиново масло или олио.