Хлебчета с ким
Продукти (10 парчета)
300 г | брашно |
125 мл | прясно мляко |
30 г | прясна мая |
1 брой | яйце |
1 | жълтък |
1 с. л. | заквасена сметана |
1 ч. л. | захар |
1 ч. л. | кимион |
1 с. л. | ким |
1 щипка | сол |
1 ч. л. | едра сол по избор за поръсване на хлебчетата |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява в купа и в средата се прави кладенче. Маята се натрошава в друга купа, добавят се захарта и млякото (трябва да е хладко), разбърква се и сместа се изсипва в кладенчето. Оставя се за 15 минути маята да шупне.
- 2
Прибавят се солта, кимионът, яйцето и бързо се замесва гладко и меко тесто. Меси се върху набрашнен плот около 10 минути, след това се слага в купа, покрива се с кърпа или фолио за свежо съхранение и се оставя за 1 час да втаса.
- 3
Тестото се премесва още веднъж и се издължава като руло с дължина около 30 см.
- 4
От него се изрязват 8 еднакви по големина парчета, които се оформят като кръгли хлебчета. Слагат се в тава, покрита с хартия за печене, върху тях се правят кръстчета и се оставят да втасат за 30 минути.
- 5
Жълтъкът и сметаната се разбиват и с тази смес се намазват хлебчетата.
- 6
Поръсват се със смления или счукан ким и сол. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор, за 20 минути. Вадят се и се оставят да се охладят върху решетка.