Хляб от лимец със запържен лук
Продукти (1 парче)
1 /2 кубче | прясна мая |
1 ч.л. | захар |
220 г | K-Bio Брашно от лимец |
220 мл | вода |
1 ч.л. | сол |
5 с.л. | пържен лук |
брашно за поръсване |
Приготвяне
- 1
Маята се разбърква с малко топла вода и захар. Оставя се настрана да втасва. Брашното, солта и пърженият лук се изсипват в купа, разбъркват се добре, прибавят се втасалата мая и водата. Всичко се размесва добре до получаването на хомогенна смес, която се покрива с кърпа и се оставя да почива на топло 60 минути.
- 2
Фурната се загрява предварително (горно и долно печене – на 225 °C/вентилатор - 200 °C). Сместа се поставя върху набрашнена повърхност и се меси с прибавяне на допълнително брашно, ако е необходимо, до получаване на средно меко тесто. Оформя се като хляб и отгоре с бръснарско ножче се правят няколко прореза.
- 3
Поставя се в предварително покрита с хартия за печене форма за хляб или кекс. Пече се около 35 минути на средното ниво на фурната, в която е поставен и огнеупорен съд с вода. След като се изпече хлябът се вади от фурната и се напръсква с вода. Връща се обратно във фурната като се оставя да се доизпече за още десетина минути на на-високото ниво на фурната. След като се извади от фурната се оставя да изстине напълно.