Чазуке
Продукти (4 порции)
| 2 пакетчета | зелен чай |
| 160 г | жасминов ориз |
| 400 г | филе от сьомга |
| 1 малко парче | джинджифил (около 1 см) |
| 5 с.л. | соев сос |
| 2 листа | нори |
| 200 г | бели и кафеви печурки |
| 2 ч.л. | сок от лайм |
| 2 ч.л. | чили сос |
| 2 с.л. | нарязан магданоз |
| сол | |
| пипер |
Приготвяне
- 1
Чаят се накисва в 800 мл вряла вода и се оставя да престои 5 минути. Отстраняват се пакетчетата, чаят се оставя да заври, прибавя се оризът, подсолява се и се оставя да поври около 10 минути.
- 2
Сьомгата се измива, подсушава и се поставя в алуминиева тава. Джинджифилът се обелва, нарязва на ситни кубчета и към него се прибавят 2 с.л. соев сос и пипер. Сместа се излива върху сьомгата и всичко се пече 15 минути в предварително загрята на 180°C фурна.
- 3
Листата нори се нарязват на дребни парчета. Гъбите се почистват, нарязват се на тънки шайби и заедно с листата нори се прибавят към оризовата супа, която се загрява за кратко и овкусява със сок от лайм, чили сос и останалия соев сос. Разпределя се в дълбоки купички. Сьомгата се накъсва и също се разпределя. Декорира се с магданоз и се сервира.