Чий кюфте
Продукти (4 порции)
150 г | доматена паста |
400 г | булгур |
4 с.л. | доматено пюре |
2 с.л. | паста от чушки |
1.5 с.л. | лют червен пипер |
1 с.л. | сумак |
1 ч.л. | кимион |
1.5 ч.л. | сол |
1 ч.л. | кайенски пипер |
0.5 ч.л. | черен пипер |
1 | глава лук |
2 | скилидки чесън |
20 г | магданоз |
2 с.л. | сироп от нар |
Приготвяне
- 1
Доматената паста и 300 мл вода се загряват до около 70°C.
- 2
В голяма купа се разбъркват булгурът с доматеното пюре и това от чушка, чилито, сумакът, кимионът, солта и черният пипер. Добавят се доматената паста и водата, разбърква се добре и се оставя къкри под капак за 20 минути.
- 3
Към набъбналия булгур се добавят настърганите лук и чесън, зехтинът и сиропът от нар и се меси като тесто, булгурът притиска в дъното на съда с основата на дланта. Тази процедура се повтаря няколко пъти. Меси се енергично поне 5 минути.
- 4
Магданозът се накълцва на ситно, добавя се към тестото и се омесва отново за кратко, докато магданозът се разпредели добре. Подправя се на вкус със сол и сироп от нар, по желание.
- 5
Оформят се кюфтета с ръце с по 2-3 супени лъжици от сместа.
- 6
Гарнират се със сироп от нар и черен кимион, поднасят се със салата, хляб и резени лимон.