Чимичанга
Продукти (4 порции)
| 400 г | пилешко филе |
| 120 г | сирене Чедър |
| 80 г | заквасена сметана |
| 50 г | краве масло |
| 30 г | зелени чушки „Халапеньо“ |
| 50 мл | олио |
| 4 бр. | пшенични тортили |
| 2 скилидки | чесън |
| 1 глава | лук |
| 1 | домат (обелен) |
| 1 ч.л. | кимион |
| 1 /2 ч.л. | пушен червен пипер |
| чили на прах, сол и черен пипер на вкус |
За гарниране:
| 200 г | заквасена сметана |
| 30 г | зелени чушки „Халапеньо“ |
| 1 | авокадо |
| 2 | домата |
| 1 /2 | лайм |
| 1 /2 връзка | пресен кориандър |
| 1 /2 връзка | пресен лук |
| 1 /2 ч.л. | сух чесън |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Пилешкото се реже на тънки парчета и се запържва в сгорещеното олио, заедно с наситнените лук и чесън.
- 2
Прибавят се нарязаният на кубчета домат и наситнените люти чушки. Овкусява се с кимион, пушен пипер, чили на прах, сол и черен пипер, и след 1 – 2 минути се дърпа от огъня.
- 3
Готовата плънка се разбърква с настърганото сирене „Чедър” и със заквасената сметана.
- 4
Тортилите се мажат с разтопено масло. В средата на всяка се слага от плънката и се затварят като пакети.
- 5
Подреждат се в тава с незалепващо покритие. Намазват се и отгоре с масло. Пекат се в загрята на 180 °С фурна с вентилатор до готовност – около 15 минути.
- 6
Авокадото се намачква и се овкусява с чесъна, сол и сок от лайм. Доматите се режат на кубчета и се разбъркват с наситнените лук, кориандър и люти чушки. Овкусяват се със сол и черен пипер.
- 7
Всяка порция чимичанга се поднася с авокадо, домати, заквасена сметана и по желание – с настъргано сирене „Чедър”.