Шоколадов кейк с банани
Продукти (8 парчета)
| 2 | яйца |
| 240 г | захар |
| 200 мл | вода |
| 200 мл | олио |
| 200 мл | прясно мляко |
| 50 г | какао на прах |
| 250 г | брашно |
| 10 г | бакпулвер |
| 3 | банана |
| 150 г | шоколад |
| 60 г | краве маслo |
| 200 мл | течна сладкарска сметана |
| 20 г | шамфъстък |
Приготвяне
- 1
Яйцата и захарта се сипват в голяма купа и се разбиват с миксер за 2-3 минути. След това се прибавят водата, олиото и прясното мляко. Разбърква се, след което се добавят и сухите съставки: какаото на прах, брашното и бакпулверът. Разбърква се с миксер докато се получи гладка, хомогенна смес.
- 2
Бананите се нарязват на кръгчета с дебелина около 5 мм и се подреждат на дъното на тава с подвижна основа. Бананите трябва да покрият цялото дъно на тавата, без да се застъпват. Отгоре се сипва какаовата смес. Пече се 40 минути в предварително загрята на 180°C фурна.
- 3
През това време се приготвя шоколадовият ганаш. Шоколадът се начупва и се слага в купа заедно с маслото (препоръчително е то да бъде на стайна температура). Сладкарската сметана се затопля на котлона или в микровълнова фурна (без да завира) и се сипва върху шоколада и маслото. Разбърква се добре с лъжица или телена бъркалка докато се получи гладка шоколадова смес.
- 4
След като се извади от фурната, тортата се залива с шоколадовия ганаш и се поръсва с натрошен шамфъстък. Оставя се за 15-20 минути да изстине напълно и е готова за сервиране.