Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Шоколадов козунак

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (12 парчета)

180 мл прясно мляко
15 г суха мая
130 г захар
30 г краве маслo
310 г брашно
2 яйца
140 г течен шоколад
(по желание) филирани бадеми

Приготвяне

    1

Затопленото прясно мляко, маята, захарта и разтопеното масло се сипват в купа. Разбърква се с лъжица и сместа се оставя настрана за десетина минути, за да шупне маята.

    2

През това време брашното се пресява и се сипва в дълбока купа. Към него се добавя 1 яйце и шупналата смес с маята. Разбърква се с дървена лъжица докато брашното поеме цялата течност, след което започва месене на тестото. Меси се докато то стане гладко, еластично и не лепне по пръстите. Оформя се на топка, купата се покрива със стреч фолио и тестото се оставя да втасва 30-40 минути.

    3

Вече втасалото тесто се изважда от купата, премесва се още 3-4 пъти, след което се разточва. Намазва се с течен шоколад и се навива на руло. Рулото се разполовява по дължина, като не се отрязва до край от едната страна (така, че да може да се оплете плитка).

    4

Двете отрязани части се сплитат така, че шоколадовата (вътрешната) част да е отгоре. Сплетеният козунак се поставя във формата, в която ще се пече, намазва се с разбито яйце и се поръсва с филирани бадеми. Пече се 20-25 минути в предварително загрята на 180°C фурна.


Видеорецепта