Шоколадов козунак
Продукти (12 парчета)
| 180 мл | прясно мляко |
| 15 г | суха мая |
| 130 г | захар |
| 30 г | краве маслo |
| 310 г | брашно |
| 2 | яйца |
| 140 г | течен шоколад |
| филирани бадеми |
Приготвяне
- 1
Затопленото прясно мляко, маята, захарта и разтопеното масло се сипват в купа. Разбърква се с лъжица и сместа се оставя настрана за десетина минути, за да шупне маята.
- 2
През това време брашното се пресява и се сипва в дълбока купа. Към него се добавя 1 яйце и шупналата смес с маята. Разбърква се с дървена лъжица докато брашното поеме цялата течност, след което започва месене на тестото. Меси се докато то стане гладко, еластично и не лепне по пръстите. Оформя се на топка, купата се покрива със стреч фолио и тестото се оставя да втасва 30-40 минути.
- 3
Вече втасалото тесто се изважда от купата, премесва се още 3-4 пъти, след което се разточва. Намазва се с течен шоколад и се навива на руло. Рулото се разполовява по дължина, като не се отрязва до край от едната страна (така, че да може да се оплете плитка).
- 4
Двете отрязани части се сплитат така, че шоколадовата (вътрешната) част да е отгоре. Сплетеният козунак се поставя във формата, в която ще се пече, намазва се с разбито яйце и се поръсва с филирани бадеми. Пече се 20-25 минути в предварително загрята на 180°C фурна.