Шоколадов Наполеон
Продукти (2 порции)
| 1 пакет | бутертесто |
| 1 | жълтък |
| брашно за поръсване |
за шоколадовия крем:
| 120 мл | прясно мляко |
| 80 г | шоколад |
| 50 г | суха сметана |
| 100 г | захар |
| 4 | жълтъка |
| 4 с. л. | брашно |
| 500 мл | течна сметана |
за украсата:
| 100 мл | сладкарска сметана |
Приготвяне
- 1
Млякото, шоколадът, сухата сметана и захарта за крема се смесват в малка тенджерка. Разбъркват се и се оставят на умерен огън да кипнат, след което тенджерката се оттегля от огъня.
- 2
Жълтъците и брашното се разбиват с миксер, докато се получи хомогенна смес, и се прибавят към млечно-шоколадовата смес. Отново се поставя на умерен огън и се бърка, докато кремът се сгъсти. Течната сметана се разбива с миксер и се добавя към вече охладения крем. Разбърква се внимателно и се оставя настрана.
- 3
Бутертестото се разстила върху набрашнен плот. С помощта на метален пръстен с диаметър 12 см се изрязват 8 кръга. Те се намазват с разбития жълтък и се поставят в тава. Пекат се 10-15 минути в предварително сгорещена до 200°С фурна.
- 4
Сладкарската сметана се разбива на сняг. Взимат се четири тестени кръга, намазват се с шоколадовия крем и се слепват. Най-отгоре се поставя от разбитата сметана. По същия начин се приготвят и другият Наполеон.