Шпиковано свинско с печени зеленчуци и сос грейви
Продукти (6 порции)
| 1 парче | свински врат |
| 450 г | моркови |
| 40 г | чесън |
| 1 стрък | розмарин |
| сол и черен пипер на вкус | |
| 50 мл | олио |
| 350 г | лук |
| 350 г | глава целина |
| 350 г | червено цвекло |
| 350 г | картофи |
| 20 г | магданоз |
| 120 г | масло |
| горчица | |
| 50 г | мед |
| 100 мл | бяло вино |
| 1 щипка | пушен червен пипер |
Приготвяне
- 1
Морковите, лукът, целината, цвеклото и картофите се почистват и нарязват на едро. Поставят се в тава, овкусяват се със сол и черен пипер, и върху тях се разпределя маслото.
- 2
Месото се шпикова, след това се връзва заедно с розмарина и се овкусява със сол и черен пипер. Поставя се върху зеленчуците, залива се с олио и се добавя вода, достатъчно да ги покрие. За глазурата се смесват медът, горчицата, червеният пипер и виното.
- 3
Ястието се пече в предварително загрята на 150-160°C фурна за 2 часа и 30 минути, като количеството течност в тавата се проверява и се долива малко, ако е извряло. След това се изважда и се глазира с горчичената смес. Допича се на 200-220°C за около 8-10 минути или до готовност.
- 4
След като всичко е сготвено, бульонът от печенето се прецежда и се кипва в тенджерка. Вари се около 2 минути и след това на изключен огън при непрестанно бъркане се добавя студено масло. Ястието се аранжира със ситно нарязан магданоз.