Яйца Бенедикт
Продукти (4 порции)
| 4 | питки |
| 4 | яйца |
| 2 с. л. | ябълков оцет |
| 200 г | бекон |
| скълцан зелен лук или чушка за украса |
за холандския сос:
| 3 | жълтъка |
| 1 /3 ч. ч. | разтопено краве масло |
| 2 с. л. | прясно изстискан лимонов сок |
| 1 /4 ч. л. | сол |
| червен пипер по желание |
Приготвяне
- 1
В тенджерка или дълбок тиган се затопля вода, почти до завиране, и се добавя ябълковият оцет. Яйцата се чупят в чинийка и внимателно се пускат в леко врящата вода. Съдът се похлупва за 2-3 минути, после готовите яйца се изваждат и се отцеждат от водата.
- 2
Разполовените питки се пърлят в оребрен тиган или скара с незалепващо покритие.
- 3
Холандският сос се приготвя, като жълтъците и лимоновият сок се разбиват до сгъстяване. На тънка струйка се прибавя маслото, като сосът продължава да се бие. Добавят се солта и по желание щипка червен пипер. Сосът се съхранява топъл.
- 4
В чинията за поднасяне се поставят 2 препечени половинки питки, върху всяка се слага по една леко препечена филийка бекон, а върху всяко парче бекон – по едно забулено яйце.
- 5
Всичко се полива обилно с холандски сос и се наръсва със скълцан зелен лук или чушка.