Яхния с грах и чоризо
Продукти (4 порции)
300 г | зелен грах |
2 глави | лук |
1 скилидка | чесън |
80 г | глава целина |
2 | моркова |
1 /2 връзка | зелен лук |
1 | червена чушка |
160 г | чоризо |
4 с.л. | масло |
3 с.л. | брашно |
800 мл | топъл зеленчуков бульон |
сол | |
прясно смлян черен пипер |
Съвет
-
Добавете 1 с. л. ситно нарязан розмарин и малко листенца от мащерка към ястието.
Приготвяне
- 1
Грахът се вари с достатъчно вода за около 60 минути и след това се отцежда добре.
- 2
Лукът, чесънът, целината и морковите се обелват и нарязват на ситни кубчета.Зеленият лук и чушката се измиват.
- 3
Зеленият лук се нарязва на ситно. Чушката се нарязва на 4 равни парчета, почиства се от дръжките и семките и се нарязва на ситни кубчета.
- 4
Чоризото се нарязва на шайби, запържва се заедно с кубчетата чушка и се оставя настрани. Лукът, чесънът, целината, морковите и зеленият лук се задушават заедно с чоризото за около 5 минути и се оставят настрани.
- 5
Маслото се разтопява в тенджера, добавя се брашно и при постоянно бъркане се приготвя запръжка. Добавя се малко зеленчуков бульон до получаване на гладка смес, след това се добавя останалият бульон и сместа се оставя да заври при непрекъснато бъркане.
- 6
В тенджерата се добавят грахът, чоризото и зеленчуците и се оставят да къкрят за около 10 минути при непрекъснато бъркане. Добавят се сол и черен пипер на вкус.