Палачинки с карамелизирани банани
Продукти (12 порции)
| 220 г | брашно |
| 4 броя | яйца |
| 500 мл | прясно мляко |
| 1 щипка | сол |
| 1 с. л. | захар |
| краве масло (за намазване) |
за пълнежа:
| 3 броя | големи банана |
| 100 г | кафява захар „Мусковадо” |
| 250 мл | подсладено кондензирано мляко |
| 40 г | краве масло |
| 20 мл | тъмен ром |
Приготвяне
- 1
В купа се сипват брашното и яйцата и се разбърква с телена бъркалка. Постепенно се налива прясното мляко, като не се спира да се разбърква до хомогенизиране. Овкусява се със солта и захарта и купата се завива с фолио за свежо съхранение. Сместа се оставя да почине в хладилник за 30 минути.
- 2
С черпак се взима от тестото и в намазан с малко масло тиган се пържат палачинки.
- 3
В друг съд се загрява маслото, прибавя се кафявата захар и се готви, докато стане течна. Налива се кондензираното мляко, кипва се закратко и се прибавя ромът.
- 4
Бананите се нарязват на шайби с дебелина около 2 см, които се прибавят към горещия карамелен сос. Готовите палачинки се намазват с карамелено-банановия сос и се завиват.