Пикантни питки
Продукти (4 порции)
| 500 г | брашно | 
| 1 /2 кубче | прясна мая | 
| 1 /2 ч.л. | захар | 
| 60 г | чоризо | 
| 60 г | шунка | 
| 50 г | масло | 
| 2 ч.л. | сол | 
| 2 ч.л. | къри | 
| 1 с.л. | пържен лук | 
| мащерка (1 ч. л. суха) | |
| 1 ч.л. | риган | 
| 2 с.л. | черен кимион | 
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява в купа и в средата се прави кладенче. Маята се натрошава в него, поръсва се със захар, залива се с 50 мл хладка вода и се замесва. Готовото тесто се покрива и се оставя за около 30 минути на топло място да втаса. Чоризото и шунката се нарязват на малки кубчета.
- 2
Маслото с останалата вода и солта се добавят към тестото и се меси до получаване на гладка смес, която се разделя на три части. Част от тестото се овкусява с къри, втората порция - с лук и шунка, а останалата част от тестото се подправя с билки и се добавя чоризо. След като се омесят питките се покриват и се оставят за около 30 минути на топло.
- 3
Всяко от трите теста се разделя на 6 части и се оформят малки питки, които се нареждат като слънце в тава за печене. Поръсват се с вода и кимион и се пекат в предварително загрята фурна на 180° C за около 30-35 минути.