Телешко салтимбока с гретенирани домати
Продукти (2 порции)
| 400 г | телешко бонфиле | 
| 80 г | прошуто | 
| 100 г | брашно | 
| 2 с. л. | краве масло | 
| 20 мл | зехтин | 
| 200 мл | бяло вино | 
| 0.5 връзка | салвия | 
| сол и черен пипер на вкус | 
за гарнитурата:
| 2 | домата | 
| 40 г | галета | 
| 20 г | сирене Пармезан | 
| 1 /4 връзка | магданоз | 
| 1 с. л. | зехтин | 
Приготвяне
- 1
Месото се обезципява, краищата се отстраняват и месото се нарязва на около 8 тънки парчета. Леко се изтънява и се овкусява със сол и черен пипер. Върху всяко парче се слага прошуто и по едно листо салвия, които се закрепват с клечка за зъби и се овалват в брашното.
- 2
Пържат се в сгорещените зехтин и масло по 2 минути от всяка страна. Деглазира се с виното и се оставя месото да се сготви и сосът да се сгъсти.
- 3
Доматите се нарязват на дебели шайби. Галетата, настърганият пармезан, наситненият магданоз и зехтинът се смесват.
- 4
Върху доматите се слага от сместа и се запичат в загрята на 230°С фурна без вентилатор за кратко (7-8 минути), докато се образува хрупкава коричка.
- 5
Месото се поднася с доматите, като преди това се отстраняват клечките. Добре е да се консумира веднага, защото колкото повече престоява, вкусът на салвията започва да преобладава.