Пилешки шишчета със сос от сирена
Продукти (4 порции)
| 800 г | пилешко филе |
| 4 с. л. | зехтин |
| сол на вкус |
за соса:
| 30 г | сирене „Ементал“ |
| 50 г | синьо сирене |
| 50 г | сирене „Бри“ |
| 100 мл | течна сметана |
| 30 мл | бяло вино |
за картофените кюфтета:
| 500 г | картофи |
| 2 броя | яйца |
| 1 /4 връзка | магданоз |
| 50 г | сирене |
| 2 с. л. | царевично брашно |
| сол на вкус | |
| мазнина за пържене |
Приготвяне
- 1
Пилешкото филе се реже на жулиен, осолява се и се нанизва на шишчета. Пече се в намазнен със зехтина тиган с незалепващо покритие или във фурна около 15 минути на 200 градуса.
- 2
Сирената за соса се настъргват или режат на кубчета, слагат се в малка тенджерка или касерола и се заливат със сметаната и бялото вино. Сместа се вари на слаб огън, докато се сгъсти.
- 3
Картофите се обелват, сваряват се в подсолена вода и се намачкват с преса или вилица. Добавят се яйцата, наситненият магданоз, натрошеното сирене и сол. Всичко се смесва добре и се правят кюфтета. Овалват се в брашното и се пържат до златисто, като се изваждат върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
- 4
При поднасянето се поставят по две кюфтета, върху тях се аранжират шишчетата и се заливат със соса.