Френска рибена супа
Продукти (4 порции)
| 2 | цели мерлузи (около 500 г) |
| 1 стрък | праз (само бялата част) |
| 1 | моркова |
| 1 | домат |
| 1 глава | лук |
| 2 стръка | целина |
| 1 | корен пащърнак (50 г) |
| 1 к. ч. | зехтин |
| 4 зърна | черен пипер |
| 1 | дафинов лист |
| 2 стръка | прясна мащерка (1 ч. л. суха) |
| 1 ч. л. | сол |
Приготвяне
- 1
Рибата се изчиства и се измива добре. Нарязва се на едри парчета, слага се в тензух заедно със зърната черен пипер и дафиновия лист и се прави вързопче. Поставя се в дълбока тенджера и се залива с 1,5 л студена вода.
- 2
Празът и целината се нарязват на ситно, морковът и лукът – на дребни кубчета, а пащърнакът – на тънки ивички. Зеленчуците се добавят в тенджерата с рибата. След като водата кипне, всичко се вари около 15 минути.
- 3
Тензухът с рибата се изважда и когато изстине, се отделят костите, като месото се запазва. Междувременно зеленчуците се посоляват, налива се зехтинът и се варят още 10 минути на тих огън.
- 4
Когато супата е готова, се прибавя рибното месо, нарязано на дребни парчета, и листата от мащерка. Варят се около 5 минути.
- 5
Доматът се обелва, почиства се от семената и се нарязва на ситни кубчета. На дъното на всяка порционна купичка се поставят по няколко парчета от домата и върху него се сипва от супата.