Пълнени камби със свинско и смокини
Продукти (4 порции)
| 4 | камби |
| 600 г | свински бут или шол |
| 2 | червени чушки |
| 150 мл | зехтин |
| 50 г | черни маслини без костилки |
| 8 | смокини |
| 30 мл | бяло вино |
| 2 с. л. | царевично брашно |
| 600 г | картофи |
| 3 стръка | мащерка (1 ч. л. суха) |
| 4 скилидки | чесън |
| 2 с. л. | краве масло |
| сол и бял пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Камбите се режат на половина и се почистват от семето. Месото и червените чушки се режат на кубчета и се запържват в зехтина за 4-5 минути на умерен огън. Добавят се маслините и нарязаните на 4 смокини и се налива виното.
- 2
След като изври алкохолът, се доливат 200 мл вода и ястието се оставя на огъня 7-8 минути. Когато се сгъсти, се добавя брашното и се бърка 3-4 минути. Плънката се разпределя в половинките камби.
- 3
Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се, режат се на шайби и се слагат в намазана с маслото тавичка за печене. Поръсват се с наситнените чесън и мащерка и се овкусяват със сол и пипер.
- 4
Камбите се слагат върху картофите, доливат се 200 мл вода и ястието се пече около 10 минути на 190°С.