Октопод на скара с топъл хумус
Продукти (4 порции)
| октопод | |
| 1 | лимон |
| 1 скилидка | чесън |
| 1 стрък | розмарин |
| 2 | дафинови листа |
| 40 мл | маслиново масло |
| 1 ч.л. | бял винен оцет |
| сол на вкус |
за хумуса:
| 800 г | нахут (от консерва) |
| 40 г | сусамов тахан |
| 150 мл | зеленчуков бульон |
| 60 мл | маслиново масло |
| 2 скилидки | чесън |
| 1 /2 | лимон |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
В голяма тенджера с вода се слагат дафиновите листа и разполовеният лимон. Когато водата заври в нея се слага октоподът. Дали се е сварил добре, лесно се проверява като се прокара шишче през пипалата.
- 2
Свареният октопод се оставя да се охлади и пипалата се отделят от главата. От маслиновото масло, накълцания чесън, наситнения розмарин, оцета и сол на вкус се приготвя марината.
- 3
Октоподът се подсушава с кухненска хартия, намазва се с част от маринатата и се пече на скара от всички страни. Когато е готов, се маха от скарата и се намазва с останалата марината.
- 4
Чесънът се накълцва и се запържва в маслиново масло. Нахутът се отцежда и се смила в блендер със зеленчуковия бульон. Нахутеното пюре се прибавя към пържещия се чесън. Готви се при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Добавят се сусамовият тахан и лимоновият сок, овкусява се със сол и черен пипер, след което се разбърква добре.
- 5
Октоподът се сервира с топлия хумус.