Тортата на моето сърце
Продукти (10 парчета)
за блата:
| 4 | яйца |
| 3 с.л. | топло прясно мляко |
| 120 г | захар |
| 1 с.л. | ванилова захар |
| 75 г | брашно |
| 75 г | царевично нишесте |
| 1 ч.л. | бакпулвер |
| 50 г | разтопено краве масло |
| масло за намазване |
за крема:
| 2 | яйца |
| 2 | жълтъка |
| 160 г | захар |
| 2 пакетчета | ванилова захар |
| 4 ч.л. | царевично нишесте |
| 500 мл | мляко |
| 250 г | краве масло |
| 3 с.л. | какао |
| горски плодове за украса | |
| сладка сметана спрей |
Приготвяне
- 1
Фурната се загрява на 180°C. Яйцата се разбиват с млякото. Захарта и ванилията се добавят и се разбива отново до получаване на хомогенен крем. След внимателно пресяване се добавят брашното, нишестето и бакпулверът. Внимателно към сместа се добавя и маслото. Формата за печене се намазва с малко олио. Тестото се излива вътре и се пече за около 20-25 минути.
- 2
Готовият блат се оставя върху метална решетка, за да се охлади. Междувременно се приготвя кремът. Разбъркват се яйцата, жълтъците и захарта. Добавят се ваниловата захар и нишестето. Млякото се затопля. Към него се добавя яйчената смес и се оставя да заври за кратко, след което отново се охлажда. Мекото масло се разбива на пяна. Към него постоянно се добавя охладеното нишесте и 2/3 от какаото. Блатът се разрязва през средата на две. От всеки блат се оформя сърце. Едното се намазва с половината от тъмния крем, другото сърце се слага отгоре и се маже със светлия крем.
- 3
Останалият тъмен крем се намазва отгоре и тортата се оставя да стегне в хладилник за около час. Декорира се с плодове и сметана.