Телешки стек със сос Чимичури
Продукти (4 порции)
| 2 | телешки стека |
| 5 клончета | розмарин |
| 1 връзка | магданоз |
| 2 клончета | мащерка |
| 4 клончета | риган |
| 1 скилидка | чесън |
| 2 глави | червен лук |
| 1 | сладка червена чушка/червена люта чушка |
| 1 | лайм |
| 1 ч.л. | морска сол |
| 175 мл | маслиново масло |
| 600 г | картофи |
| сол | |
| пипер |
Приготвяне
- 1
Подправките се измиват и подсушават, листата се накъсват и нарязват на ситно. Чесънът и лукът се обелват и заедно с лютата чушка се нарязват на ситно. Кората на лайма се настъргва, сокът му се изцежда. Подправките се смесват с чесъна, лука, лютата чушка, сока и кората от лайм, морската сол, черен пипер и 150 мл маслиново масло. Сосът Чимичури е готов.
- 2
Барбекюто се загрява. Картофите се измиват и бланшират във вряла подсолена вода за около 10 минути. Телешките стекове се осоляват добре и се пекат на силен огън по 2-3 минути от всяка страна, след което барбекюто се затваря и месото се пече още 12-15 минути.
- 3
Един стрък розмарин се накъсва, картофите се режат на гребен, овкусяват се с розмарина, намазват се с останалото маслиново масло, осоляват се и се пекат на барбекюто до златисто.
- 4
Месото се сваля от барбекюто и се оставя да почине около 3 минути. Нарязва се на филийки, подрежда се в чинии с картофите, соса Чимичури и се сервира.