Салата от патладжан
Продукти (4 порции)
| 4 | патладжана (500 г) | 
| сол на вкус | 
за дресинга:
| 2 скилидки | чесън | 
| 100 мл | олио | 
| 3 с. л. | лимонов сок | 
| 1 ч. л. | горчица | 
| 1 ч. л. | сол | 
| 10 листа | пресен босилек (1 ч. л. сух) | 
| 1 с. л. | белени слънчогледови семки | 
Приготвяне
- 1
Патладжаните се нарязват на колелца, посоляват се и се оставят 30-40 минути в наклонена тавичка, за да се отцедят от горчивия сок.
- 2
Дресингът се приготвя, като предварително счуканият чесън се слага в купа и към него се прибавят олиото, лимоновият сок, горчицата и солта, и се разбива с телена бъркалка. Накрая се добавят листата ситно нарязан босилек.
- 3
Отцедените, изплакнати и подсушени патладжани се подреждат в тава за печене. Намазват се с част от предварително приготвения дресинг и се пекат от двете страни по 5–8 минути в загрята на 220 градуса фурна. При обръщането се намазват повторно с дресинга. 4. Изпечените патладжани се подреждат в кръг, в дълбока чиния. Намазват се с останалата част от дресинга и се поръсват със счуканите слънчогледови семки.