Шаран на жар
Продукти (6 порции)
| 1 | шаран (1,5 – 2 кг) |
| 50 мл | маслиново масло |
| 1 с.л. | паста от тамаринд |
| 1 /2 ч.л. | куркума |
| 2 с.л. | морска сол |
| черен пипер на вкус |
За сервиране:
| 500 г | розови домати |
| 1 глава | червен лук |
| 1 /2 връзка | пресен девесил |
| 40 г | маслини Каламата (без костилки) |
| 1 /4 връзка | пресен магданоз |
| 30 мл | маслиново масло |
| сол на вкус | |
| 1 | лимон |
Приготвяне
- 1
Шаранът се разрязва с остър нож по дължина откъм гърба. Разтваря се като пеперуда, вътрешностите се изваждат и се измива много добре. Люспите не се махат. Рибата се овкусява със сол и черен пипер и се оставя да престои 20–30 минути.
- 2
Пастата от тамаринд се разтваря в 200 мл вода и в нея се разбъркват куркумата и маслиновото масло.
- 3
Подготвеният шаран се слага в скара за риба, която се поставя изправена до жарта, така че вътрешната страна на рибата да е към огъня. Пече се така около 1 час и 30 минути, като периодично се маже с останалата смес с тамаринд.
- 4
След като получи златист загар, рибата се поставя върху жарта (с люспите надолу) и се пече до тъмнокафяв цвят – за около 10 минути.
- 5
Доматите и лукът се режат на малки кубчета, девесилът и магданозът се наситняват. Смесват се и се прибавят маслините. Салатата се овкусява със сол и маслиново масло и се разбърква.
- 6
Шаранът се сервира цял, гарниран с нарязан на едро лимон, хляб и салата.