Супа от печен карфиол
Продукти (6 порции)
| 750 г | карфиол | 
| 2 скилидки | чесън | 
| 1 глава | лук (малка) | 
| 1 ч. ч. | течна сметана | 
| 2 кубчета | пилешки бульон | 
| 1 | дафинов лист | 
| 1 /2 ч. л. | мащерка | 
| 4 4 с. л. | зехтин | 
| 2 стръка | копър | 
| 2 филии | стар хляб | 
| 5 с. л. | олио | 
| масло за намасляване | 
Приготвяне
- 1
Карфиолът се накъсва на розички, които се подреждат в намаслена тава и се поръсват сьс зехтин. Добавят се необелените скилидки чесън и цялата глава лук. Пекат се до златисто около 20 минути в предварително загрята до 200°С фурна.
- 2
Няколко изпечени розички карфиол се отделят за декорация на супата. Чесънът и лукът се обелват и заедно с карфиола се поставят в тенджера с 1,5 л гореща вода. Прибавят се кубчетата пилешки бульон, а когато супата кипне, се слагат мащерката и дафиновият лист. Вари се около 25 минути, дафиновият лист се изважда и супата се пасира.
- 3
В купичка към сметаната постепенно се долива около черпак от супата. Внимателно се разбива с тел и се връща в готовата супа. По желание може да се загрее, като се внимава да не кипне, защото сметаната може да се пресече.
- 4
Хлябът се реже на малки кубчета, които се поставят в тава. Поливат се с 4-5 с. л. олио и се пекат в предварително загрята на 220°С фурна до златисто, като се разбъркват 2-3 пъти.
- 5
Супата се сервира в купички, декорирана с карфиолени розички, кротони и поръсена със ситно нарязан пресен копър.