Вита торта
Продукти (8 порции)
За блата:
| 6 | яйца | 
| 200 г | захар | 
| 260 г | брашно | 
| 2 ч.л. | бакпулвер | 
| 30 г | какао | 
| 1 | ванилия | 
| 30 мл | крем ликьор | 
За карамелизираните бадеми:
| 100 г | печени бадеми със сол | 
| 60 г | захар | 
За крема:
| 200 г | краве масло на стайна температура | 
| 100 г | черен шоколад | 
| 150 г | пудра захар | 
| 100 мл | сладкарска сметана | 
За глазурата:
| 100 г | черен шоколад | 
| 50 г | бял шоколад | 
| 1 с.л. | олио | 
Приготвяне
- 1
 
Блатът се приготвя като яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината от захарта и ванилията, до побеляване. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и внимателно се сипват към жълтъците. Прибавя се смесеното с бакпулвера брашно и се разбърква внимателно. Тестото се разделя на две равни части. Към едната се слага какаото и се разбърква.
- 2
 
Фурната се загрява на 180 °С. Две тави се застилат с пергаментова хартия. В едната се слага бялото тесто, а в другата – кафявото. Блатовете се пекат до готовност – около 10 минути. Отделят се от хартията, докато са още топли.
- 3
 
Захарта за бадемите се карамелизира. Сипват се бадемите и се разбърква. Изваждат се върху силиконов килим за да изстинат и да се втвърди карамелът. След това се счукват в хаванче.
- 4
 
Кремът се приготвя като шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади. Маслото се разбива със захарта. Сипва се шоколадът. Разбива се до хомогенизиране. Сладкарската сметана се разбива, докато стане пухкава.
- 5
 
Блатовете се заравняват и се нарязват по дължина на ленти – с широчина, равна на височината на формата за торта.
- 6
 
Средата на тортата се оформя от един бял блат, който се намазва с крем ликьор и след това и с шоколадов крем. Поръсва се с накълцани бадеми. Завива се на руло. Около него се навиват останалите блатове, намазани с ликьор и крем, и поръсени с крокант, като се редуват по цветове.
- 7
 
Тортата се поставя в поднос, стяга се с пръстен за торта и отгоре се намазва със сметаната. Оставя се в хладилник за 4 часа, след което се освобождава от формата.
- 8
 
Глазурата се приготвя като черният шоколад се разтопява и се смесва с олиото. Тортата се залива с глазурата.
- 9
 
С разтопения бял шоколад с правят декоративни шарки – като паяжини.