Пай с пилешко и пушено сирене
Продукти (4 порции)
за тестото:
| 350 г | брашно |
| 200 г | кисело мляко |
| 1 с. л. | сода за хляб |
| 1 с. л. | краве масло |
| 2 | яйца |
| 200 г | кашкавал |
| мазнина за тавата |
за плънката:
| 450 г | пилешко филе |
| 300 г | кисели краставички |
| 300 г | пушено сирене |
| 5 стръка | магданоз |
| сол на вкус |
Приготвяне
- 1
От брашното и разбитата в киселото мляко сода се замесва тесто. Добавя се разтопеното масло и се оформя топка. Разточва се и се разстила на дъното и по стените на намазнен съд, а тестото, което остава извън тавата, не се изрязва, а се оставя.
- 2
Пилешкото се нарязва на жулиен и се смесва в купа с нарязаните на кубчета краставички, наситненото пушено сирене, сол на вкус и магданоза, нарязан на ситно. Плънката се разпределя върху пая и той се покрива със стърчащите от тавата краища. Намазва се с разбитите яйца.
- 3
Паят се пече 25 минути в предварително сгорещената до 190°С фурна. Малко преди да се извади от фурната, се поръсва с настъргания кашкавал и се пече още 5 минути до златисто.