Киш Лорен
Продукти (10 парчета)
за тестото:
| 250 г | брашно |
| 125 г | краве масло |
| 1 | жълтък |
| сол на вкус |
за плънката:
| 200 г | бекон |
| 2 стръка | пресен лук |
| 2 броя | яйца |
| 2 | жълтъка |
| 250 мл | готварска сметана |
| 150 г | сирене Грюер |
| 150 мл | прясно мляко |
| 1 с. л. | горчица |
| краве масло за пържене |
Приготвяне
- 1
Брашното, нарязаното на кубчета масло и сол се изсипват в блендер и се разбъркват.
- 2
Към така получените маслени трохи се добавят жълтъкът и малко студена вода, за да се получи еднородна смес. Меси се закратко и се прибира в хладилник за около 15 минути.
- 3
Пресният лук и беконът се нарязват наедро и се запържват в масло.
- 4
Горчицата и прясното мляко се смесват и се разбъркват. Към тях се добавят сметаната, жълтъците, яйцата и сместа отново се разбърква добре.
- 5
Охладеното вече тесто се разточва и се поставя в кръгла тава. Разстила се с ръце и тестото, което остава извън тавата, се изрязва. Тавата се прибира в хладилник за още 5–10 минути.
- 6
След това се изважда, тестото се набучва с вилица и се пече във фурна на 180 градуса около 15–20 минути, докато порозовее.
- 7
Върху готовото тесто се изсипват задушените бекон и лук, заливат се с яйчената смес, настъргва се сиренето и кишът отново се връща във фурната. Пече се, докато сиренето се разтопи.