Лещeни пръчици с доматена салца
Продукти (4 порции)
| 200 г | червена леща |
| 1 глава | лук |
| 80 г | грис |
| 3 с.л. | доматено пюре |
| 2 с.л. | микс от пресни билки на вкус |
| 2 | домата |
| 1 малка | люта червена чушка |
| 1 стрък | пресен лук |
| 3 с.л. | маслиново масло |
| 1 ч.л. | сироп от агаве |
| лимонов сок | |
| сол, прясно смлян черен пипер |
Приготвяне
- 1
Лещата се накисва в 500 мл вода и се приготвя според указанията на опаковката. Лукът се обелва и се нарязва на ситно. Грисът се смесва с лещата и се кисне в продължение на около 3 минути. Лукът заедно с 3 с. л. доматеното пюре, билките и лимоновия сок се разбърква, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се охлади леко.
- 2
Доматите се измиват и се нарязват на ситно. Лютата чушка се срязва надлъжно, изчистват се семките и се нарязва на ситно. Лукът се обелва, измива и се нарязва на ситно. Доматите се смесват с лютата чушка, червения пипер, пресния лук и останалото доматено пюре, добавя се 1 с. л. маслиново масло, сироп от агаве и се подправя със сол и черен пипер.
- 3
Лещената смес се оформя на тънки рулца, които се намазват с останалото маслиново масло, слагат се в грил тиган и се приготвят на скара. Сервират се с доматена салца.