Kюфтета Брей! по финландски с гарнитура от червено зеле
Продукти (6 порции)
| 800 г | Брей! кюфтета "Стара планина" от свинско и говеждо месо | 
за соса:
| 3 ч.ч. | пилешки бульон | 
| 2 ч.ч. | животинска сметана | 
| 1 ч.л. | дижонска горчица | 
| сол и бял пипер на вкус | 
за гарнитурата:
| 500 г | червено зеле | 
| 1 малка глава | червено цвекло | 
| 1 | зелена ябълка | 
| 1 глава | червен лук | 
| 1 /2 ч.ч. | червено вино | 
| 1 ч.ч. | телешки бульон | 
| 50 г | краве маслo | 
| 1 ч.л. | ким | 
| сол и черен пипер на вкус | |
| маслиново масло | 
Приготвяне
- 1
Червеното цвекло се слага в алумуниево фолио, полива се с малко маслиново масло и се завива добре. Пече се за 1 час в загрята на 180° C фурна.
- 2
Кюфтета се сплескват леко, поставят се в тава с пергаментова хартия на дъното и се пекат в загрята на 220° C фурна с вентилатор до златисто.
- 3
Пилешкият бульон за соса се кипва, слагат се горчицата, сол, бял пипер и сметаната и се оставя да ври на слаб огън, докато се сгъсти – за около 30 минути.
- 4
Лукът за гарнитурата се нарязва на ивички и се запържва в маслото до златисто. Прибавя се обелената и нарязана на малки кубчета ябълка и се оставя и тя да се запържи.
- 5
Зелето се нарязва на ситно и се прибавя към останалите продукти. След това се слага изпеченото и нарязано на кубчета червено цвекло. Когато се запържат, се налива червеното вино, прибавят се счуканият в хаванче ким, сол и черен пипер.
- 6
Когато виното се изпари, се налива бульонът, похлупва се и гарнитурата къкри на слаб огън за около 40 минути.
- 7
Кюфтета се поднасят полети със соса и отстрани се разпределя от червената гарнитура.