Багета с маслен пълнеж
Продукти (4 порции)
| 55 г | овесени ядки |
| 250 г | пълнозърнесто брашно |
| 450 г | брашно от лимец |
| 1 кубче | прясна мая |
| 3 | корнишона |
| 2 ч.л. | горчица |
| 1 щипка | чили |
| 150 г | масло |
| смлян черен пипер | |
| сол |
Приготвяне
- 1
50 г овесени ядки се накисват в 50 мл хладка вода. Към брашното се добавят 1 с. л. сол, мая, около 450 мл хладка вода и всичко се замесва на меко тесто. Покрива се и се оставя на топло за около 30 минути. След това към тестото се добавя овесената каша, меси се и се оставя да втаса за още 30 минути.
- 2
Тестото се слага в една голяма или две по-малки форми за печене за около 30 минути. Багетите се поръсват с вода и с останалото брашно и се пекат в предварително загрята фурна на 240° C (газова: степен 6, фурна с вентилатор 220° С) до златистокафяво около 20-25 минути. Препоръчва се да се сложи съд с вода във фурната.
- 3
Краставичките се нарязват на малки кубчета. Маслото се разбива, подправя се със сол и пипер и се добавят горчицата и краставичките. Готовите багети се вадят от фурната, оставят се да изстинат, след което им се правят прорези, които се запълват с масления пълнеж.