Бобена салата в хрупкава купичка
Продукти (4 порции)
| 250 г | шарен боб |
| 250 г | моркови |
| 3 | червени чушки |
| 1 глава | червен лук |
| 3 с.л. | маслиново масло |
| 2 с.л. | балсамов оцет |
| 2 скилидки | чесън |
| сол и бял пипер на вкус | |
| магданоз за поръсване | |
| пресен лук за поръсване |
За тестото
| 400 г | брашно |
| 1 с.л. (+ за намазване) | олио |
| 1 ч.л. | сол |
Приготвяне
- 1
Бобът се накисва за 4–5 часа, след това се сварява и се отцежда. Оставя се да изстине, като се посолява и се сипва зехтинът, за да не изсъхне.
- 2
Морковите се стържат на едро ренде, чушките се режат на ленти, червеният лук – на тънки шайби, а чесънът се наситнява. Всичко се разбърква добре, овкусява се със сол и бял пипер и се добавя балсамовият оцет.
- 3
Брашното се сипва в тава, прави се кладенче и се добавя солта. Постепенно се сипва вода и се замесва тесто. Добавя се и олиото. Меси се до получаване на твърдо тесто, което се разделя на четири еднакви топки. Всяка от тях са разстила по предварително намазнените стени на метални купи (или други подходящи купички) с диаметър около 10 см, така че краищата да излизат навън. Пече се до зачервяване в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- 4
Готовите тестени купички се оставят да изстинат и внимателно се отделят от металния съд. Салатата се разпределя в хрупкавите купички. Декорира се с наситнени магданоз и пресен лук.