Коледна пуйка със сос от червени боровинки
Продукти (6 порции)
| 1 | пуйка (4-5 кг) |
| 2 | мандарини |
| 150 г | краве масло |
| 150 мл | вермут |
| 1 стрък | мащерка |
| сол и черен пипер на вкус |
за соса:
| 150 г | сушени червени боровинки |
| 1 /4 ч. ч. | захар |
| 1 ч. ч. | десертно вино |
| 1 пръчка | канела |
| 3 /4 ч. ч. | вода |
за плънката:
| 2 парчета | сурова наденица (едро смляна) |
| 5 филии | бял хляб за тостер |
| 50 г | краве масло |
| 2 стръка | селари |
| 1 глава | червен лук |
| 30 г | сушени червени боровинки |
| 30 г | сушени кайсии |
| 1 /2 връзка | магданоз |
| 1 стрък | салвия |
| 2 стръка | мащерка |
| 2 ч. ч. | пилешки бульон |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Пуйката се овкусява със сол и черен пипер. Намазва се с маслото отвътре и отвън, като се слага и под кожата. Мащерката се слага в корема й. Краката и крилата се завързват с конец, за да не се загуби формата.
- 2
Слага се в тава с гърдите надолу и се натърква с настърганата кора и сока от мандарините. Налива се малко вода и вермута и се пече в предварително загрята на 180°С фурна за около 3 часа и 30 минути (Фурната се заграва на максимална степен и когато се сложи пуйката се намалява на 180°С).
- 3
Хлябът се нарязва на кубчета и се запича за 8 минути в загрята на 180°С фурна. Прехвърля се в купа.
- 4
Наденицата се запържва на тиган, до златисто и се нарязва. Слага се при хляба.
- 5
В същия тиган с още малко масло се сотират нарязаните на ситно селари и червен лук. Когато омекнат се прибавят и наситнените магданоз, салвия и мащерка. Разбърква се и сместа се изсипва при наденицата.
- 6
В касерола се кипва бульонът заедно със сушените плодове. После се прехвърля в съда при останалите съставки. Разбърква се. Плънката се слага в намазнена тава и се пече в загрята на 180°С фурна за 30 минути, покрита с фолио.
- 7
Виното, канелата, захарта и водата за соса се кипват. Прибавят се червените боровинки и се вари на слаб огън, докато течността се редуцира. Сосът от печенето на пуйката се прецежда и също се редуцира в друг съд на котлона.
- 8
Пуйката се поднася с плънката и двата вида сос.