Мелиджано салата
Продукти (2 порции)
| 1 кг | патладжани |
| 1 | червена чушка |
| 1 | скилидка чесън |
| 60 мл | маслиново масло |
| 30 мл | оцет |
| 1 стрък | пресен лук |
| 2 клончета | магданоз |
| сол | |
| черен пипер |
Приготвяне
- 1
Фурната се загрява предварително (горно и долно печене 225 °C / Фурна с вентилатор 200 °C) Патладжаните и чушката се измиват и подсушават. Патладжаните се надупчват с вилица, подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат около 30 минути на средното ниво във фурната. След 15-ата минута печене към патладжаните се добавя и чушката и всичко се допича заедно.
- 2
След като се извади от фурната чушката се завива в алуминиево фолио и се оставя настрани за 10-ина минути. След това се почиства много по-лесно от люспата. Патладжаните се разрязват и с помощта на лъжица се обира сърцевината им. Чесънът се бели и нарязва на тънко.
- 3
Почистената от люспата чушка се почиства и от семките, след което се нарязва на дребно. В купа се разбърква патладжанът, чушката, чесънът, овкусява се с маслиново масло, оцет, сол и пипер. Лукът се измива, подсушава и нарязва. Магданозът също се измива, а листата му се наситняват. Мелиджано салатата се гарнира с лука и магданоза.