Морска супа
Продукти (4 порции)
| 250 г | калмари | 
| 8 броя | рулца от раци | 
| 300 г | лефер | 
| 4 с.л. | маслиново масло | 
| 1 к.ч. | фиде | 
| 2 скилидки | чесън | 
| 1 глава | лук | 
| 200 г | стерилизирани домати | 
| 2 щипки | босилек | 
| 2 щипки | мащерка | 
| 2 щипки | риган | 
| 1 ч.л. | сол | 
| лют пипер на вкус | 
Приготвяне
- 1
Калмарите се почистват. Измиват се добре и се режат на шайби, а пипалата – на парченца.
- 2
Леферът се почиства, измива се и заедно с калмарите и обеления, разрязан на четири лук се поставя в тензух, който се завързва така, че да се получи торбичка. Слага се в тенджера, залива се с 1,5 л студена, подсолена вода и се оставя да заври. Котлонът се намалява и всичко се вари 15 минути.
- 3
Чесънът се нарязва на филийки и се запържва за 20-30 секунди в тенджера със загрятото маслиново масло. Добавят се пасираните домати и се налива бульонът от сварената риба. След като кипне, варенето продължава още 15 минути на тих огън.
- 4
Леферът се изважда от тензуха, почиства се от кожата и костите, и месото се накъсва на парченца. Слага се, заедно с подправките, калмарите и фидето в тенджерата при доматите.