Мусака със зеле
Продукти (4 порции)
| 1 кг | зеле | 
| 400 г | домати (от консерва) | 
| 500 г | кайма | 
| 70 мл | олио | 
| 1 глава | лук | 
| 50 г | ориз | 
| 5 стръка | магданоз | 
| 1 ч. л. | сол | 
за заливката:
| 250 мл | прясно мляко | 
| 30 г | краве масло | 
| 1 | яйце | 
| 1 с. л. | брашно | 
| сол и черен пипер на вкус | |
| кашкавал за поръсване | 
Приготвяне
- 1
В тенджера се загряват 50 мл от олиото. Слага се част от нарязаното на ситни ивици зеле, разбърква се и се пържи около минута. Добавя се останалото зеле, запържва се за още 1–2 минути, похлупва се и се оставя да се задуши 10–15 минути на слаб огън, докато зелето намали обема си наполовина.
- 2
Нарязаният на ситно лук се запържва в останалото олио за 2–3 минути. Сипва се оризът и се пържи още 2–3 минути. Доматите се пасират, сипват се при лука и ориза, и всичко се разбърква. Посолява се и се задушава, докато остане на мазнина.
- 3
Прибавя се каймата и без да се пържи (тиганът се оттегля от огъня), се намачква добре, за да стане на трохи, като се овкусява с наситнения магданоз.
- 4
В тава се смесват зелето и каймата и се разбъркват добре. Ястието се пече 20–30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- 5
Маслото за заливката се разтопява, слага се брашното и се запържва за минута. Разрежда се със студеното прясно мляко, разбърква се, овкусява се със сол и черен пипер и се оттегля от огъня.
- 6
Горещата млечно-брашнена смес се сипва на тънка струя в купа с разбитото яйце, като се бърка непрекъснато, до хомогенизиране.
- 7
Приготвената заливка се разпределя върху запечената мусака, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече на 180 градуса още 10–15 минути, до зачервяване.