Норвежка рибена супа
Продукти (8 порции)
| 1 кг | рагу от сьомга |
| 300 г | морски дарове |
| 200 г | филе от бяла риба |
| 1 | дафинов лист |
| 1 /2 връзка | магданоз |
| 1 /2 ч.л. | черен пипер на зърна |
| 2 | моркови |
| 2 стръка | целина |
| 1 стрък | праз |
| 50 мл | бренди |
| 300 мл | животинска сметана |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Рагуто от сьомга се завива в марля и се слага в тенджера, заедно с дръжките от магданоза. Добавят се дафиновият лист и зърната черен пипер. Залива се с около 2 л вода, кипва се и се готви 20–30 минути.
- 2
Марлята се изважда. Рагуто се обезкостява и месото се запазва. Бульонът се прецежда и се връща в тенджерата.
- 3
Морковите, целината и празът се обелват, почистват се и се нарязват на много ситно. Сипват се в тенджерата с бульона и се варят, докато омекнат. Наливат се брендито и сметаната. Прибавят се морските дарове и филето от бяла риба, нарязано на кубчета.
- 4
Супата се вари около 2–3 минути, дърпа се от огъня и се прибавя обезкостеното месо от сьомга. Овкусява се със сол, черен пипер и се сервира с наситнените листенца магданоз.