Печен телешки бут с гъбен сос
Продукти (6 порции)
| 1 цяло парче | телешки шол (1–1,3 кг) | 
| 1 | моркова | 
| 3 скилидки | чесън | 
| 6 с. л. | брашно | 
| 1 к. ч. | олио | 
| 1 глава | лук | 
| 1 ч. л. | сол | 
| черен пипер на вкус | 
за соса:
| 500 г | печурки | 
| 250 мл | бяло полусухо вино | 
| 1 | дафинов лист | 
| 2 с. л. | брашно | 
| 30 г | краве масло | 
| 1 ч. л. | сол | 
Приготвяне
- 1
Половината от моркова се реже на малки парченца. По повърхността на месото се правят разрези с нож така, че в тях да се сложат парченцата морков, както и целите изчистени скилидки чесън. Месото се овалва в брашното и се поставя в широк тиган, за да се запържи в сгорещеното олио, докато се зачерви от всички страни.
- 2
Прехвърля се в тава, като се налива 1 пръст вода. Добавят се 5-6 с. л. олио, останалият морков и обелената и разрязана надве глава лук. Слага се да се пече при температура 160°С в предварително нагорещена фурна за около 1 час. Трябва да се полива периодично – през 15-20 минути, със соса от печеното.
- 3
На 45-ата минута се посолява и се поръсва със смления черен пипер. Когато се набоде с шишче, сокът, който излиза, трябва да е светъл на цвят – по това се познава, че вътрешността е добре изпечена. Готовото месо се изважда и сосът от печеното се прецежда и запазва.
- 4
Маслото за соса се сгорещява в тиган и в него се пържат нарязаните на филийки гъби, докато се зачервят. Поръсват се с брашното, добавя се дафиновият лист, налива се виното и се вари, докато течността се изпари. Прибавя се сосът от печеното и всичко се доварява още 1-2 минути, за да се овкуси добре. Посолява се, ако е необходимо. Печеното месо се реже на филийки и се поднася в чинии, полято със сос.