Печена агнешка плешка в ароматно масло и дроб сарма
Продукти (6 порции)
за агнешкото
| 3 кг | агнешка плешка |
| 150 г | пресен лук |
| 50 г | пресен чесън |
| 10 г | пресен джоджен |
| 10 г | прясна мента |
| 10 г | червен пипер |
| 3 г | черен пипер |
| 350 г | краве маслo |
| 500 мл | бяло вино |
| 1 /2 л | вода |
| чесън | |
| сол на вкус | |
| 40 г | лук |
| 200 г | морков |
| 200 г | глава целина |
| 15 г | пушен червен пипер |
за дроб сармата
| 1 чаша | бисерен ориз |
| 1 и 1/2 кг | агнешки комплект |
| 120 г | лук |
| 150 г | глава целина |
| 1 скилидка | чесън |
| 50 г | краве маслo |
| 150 г | пресен лук |
| 50 г | пресен чесън |
| 200 г | печурки |
| 5 г | пресен джоджен |
| сол на вкус | |
| черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
В тавичка на едро се нарязват глава лук, глава целина и два моркова.
- 2
Към кравето масло се добавят две скилидки чесън, нарязани на ситно, пресен лук, пресен чесън, пушен червен пипер, пресен джоджен, прясна мента, сол и черен пипер. Всичко се разбърква добре. Агнешкото се намазва обилно с билковото масло.
- 3
Поставя се в тавичката върху зеленчуците и се налива вино и вода, които се овкусяват със сол и черен пипер. Месото се покрива с хартия за печене, след което цялата тавичка се покрива с фолио. Поставя се във фурната на 140 °C и се пече няколко часа.
- 4
Агнешкият комплект се почиства добре, след което се поставя в тенджера със студена вода. Посолява се добре и се добавят няколко цели скилидки чесън и няколко гъби. Вече свареният агнешки комплект се охлажда и нарязва.
- 5
В загрят тиган се слага масло. Добавят се ситно нарязани чесън и лук и целина и се задушават добре. Прибавят се обелените и нарязани на филийки гъби. След като гъбите са омекнали се добавя агнешкият комплект. След няколко минути пържене се добавя оризът и се разбърква добре. Добавя се бульон (от комплекта и от печеното агнешко).
- 6
Нарязват се пресни джоджен, мента, чесън и лук. Овкусява се с черен пипер. Дроб сармата се оставя да покъкри за няколко минути, след което се прехвърля в тавичка и се пече на 180 °C за 20-25 минути или до пълна готовност.
- 7
Готовата дроб сарма се гарнира с пресен лук и се сервира с агнешкото.