Пълнен сладък картоф с аспержи и хумус
Продукти (4 порции)
| 4 (около 350 г всеки) | сладки картофа |
| 1 | люта чушка |
| 1 връзка (около 400 г) | аспержи |
| магданоз | |
| мента | |
| 1 /2 връзка | див лук |
| 2 скилидки | чесън |
| 265 г (отцеден грамаж) | нахут (от консерва) |
| 4 с.л. | маслиново масло |
| 400 г | соев йогурт K-take it veggie |
| 2 пакета (190 г) | вегетариански пръчици |
| сол на вкус | |
| кайенски пипер | |
| 1 /2 | лимон |
Приготвяне
- 1
Фурната се загрява на 180C°, подходяща тава се застила с хартия за печене. Сладките картофи се измиват, отцеждат, нареждат се в тавата и се поръсват със сол. Пекат се в предварително загрята фурна за около 45 минути.
- 2
Лимонът се измива с топла вода, подсушава се, кората се настъргва на ситно и се изстисква сокът. Аспержите, билките и лютата чушка се измиват и отцеждат. Долната третина на аспержите се обелва, а краищата се отрязват. Ментата и магданозът се измиват и нарязват на ситно заедно с дивия лук. Лютата чушка се почиства от семето и реже на тънки лентички.
- 3
Една скилидка чесън се обелва, нахутът се отцежда и изплаква със студена вода, пасират се с 80 мл вода, 3 с.л. маслиново масло и половината от билките. Подправя се със сол и 1 ч.л. лимонов сок.